Tilgjengelighet

Publisert: oktober 10, 2010 i Blogg, Sosiale Medier

Et emne som ikke har vært berørt i dette universitetsemnet er tilgjengelighet for handicappede. På et tidligere universitetskurs laget jeg, sammen med to andre studenter, en nettside for døve studenter ved UIB. Da fikk jeg et godt innblikk i hvor viktig det er med tilgjengelighet for alle på nettet. Vi som hører og ser godt tenker lite over hvilke vanskeligheter andre kan ha. For eksempel kan blinde ved hjelp av hjelpemidler lese blogger med blindeskrift. Men dersom du ikke har lagt inn beskrivelser av bildene du publiserer har de ingen mulighet for å vite hva bildene forestiller. Når du legger inn bilder på bloggen din bør du derfor alltid fylle ut kolonnen alternativ tekst slik at det er mulig å vite hva bildet viser uten at man kan se det. Det tar deg svært lite tid og betyr mye for den som trenger det.

W3C er de som ivaretar de internationale reglene for internett. De har egne sider med rettningslinjer for tilgjengelighet på nettet. Har du tenkt over at nettets innhold bør være tilgjengelig for alle?

kommentarer
 1. Holly sier:

  Et bilde sier av og til mer enn tusen ord. Men det er absolutt et viktig tema! Jeg er litt nysgjerrig på hvordan blinde kan lese blogger (som er digitale) med blindeskrift. Dette hadde det vært veldig interessant å hørt/lest mer om. Det er flott Vibeke at du skriver om dette!

 2. villeple sier:

  Jeg skal se om jeg kan finne en lenke til teknologien bak det:-)

 3. Vegard Olsen sier:

  Blinde leser hovedsaklig internett (og navigerer PC-en ellers) med en skjermleser som leser det som står på skjermen og det som brukeren markerer. På Windows og Linux tror jeg de må bruke egne programmer for å få det til, på Mac så kan de bruke den innebygde skjermleseren VoiceOver (Finnes også på iPhone, iPod og iPad). For at disse skal fungere skikkelig på nettet så er det viktig at nettsidene er kodet i henhold til retningslinjene til W3C. Det gjør det mye raskere og enklere for blinde å navigere. Det finnes videoer på Youtube som viser hvordan blinde bruker datamaskiner.

  Det finnes også braille-skjermer, men disse vet jeg lite om.

  Her er forsåvidt en anmeldelse av iPhone, skrevet av en som er blind. http://www.theatlantic.com/technology/archive/2010/09/a-blind-users-profound-review-of-the-iphone/63400/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s